Celkové výsledky Běžeckého poháru 2012

30.11.2012 23:03

Běžecký pohár Olomouckého kraje 2012 je minulostí.

Běžecký pohár 2012 se stává minulostí a po posledním závodě ve Šternberku na Kiosku 30. září, můžeme přejít k rekapitulaci celé sezony.

Šestý ročník Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje 2012, který byl pořádán ve spolupráci s KASO a ČASem obsahoval celkem osm závodů v průběhu února až září 2012. Významně tento seriál zaštítil oddíl AK Šternberk. Celkově se dlouhodobé soutěže zúčastnilo cca 480 závodníků v deseti kategoriích od nejmladších dětí až po dorostence. V jednotlivých závodech probíhaly i další dílčí soutěž mladších dětí a juniorů s dospělými.

Po několika letech se pohár zabydlel ve spoustě míst našeho kraje, kde se pořádají soutěže pro mládež. Běhy jsou oblíbené hlavně mezi mladými závodníky, kteří se spíše seznamují s atletikou, jako jsou přípravky. Velké pozitivum je zvýšená účast v kategorii dorostu, kde jsme mívali problémy s hledáním mladých běžců a dnes již je nepočítáme na prstu jedné ruky ale v desítkách. Už z tohoto důvodu vidím přínos pohárových závodů s výhledem k dalšímu rozvoji běžeckých soutěží na dráze.

Velmi pozitivně vidím následnou spolupráci mezi oddíly na soustředěních nebo při sestavování družstev a výběrech sportovců na soutěže vyššího charakteru.

Jako negativum vidím finanční stránku jak jednotlivých závodů, tak celkového hodnocení. Bez vydatné podpory se už ani tato soutěž nedá pořádat, abychom dávali hodnotné dárky. V příštím roce budou určitě všechny soutěže se startovným na vykrytí alespoň některých nákladů. Co se týká celkového vyhodnocování bez podpory Olomouckého kraje a dalších partnerů konkrétně na tento druh soutěže se neobejdeme. Jednoduché počty 10 kategorií x 3 vyhlašovaní je 30 soutěžících x 300,- Kč pohár, medaile, diplom, a jsme na 10 000,- Kč bez pořadatelství soutěží, občerstvení a dalších dílčích cen nebo vybavení dresu reprezentace kraje.

Vyhodnocení nejlepších pohárových běžců proběhne ve Šternberku 30.11.2012 v 17:00 hodin v Expozici času při vyhlašování nejlepších šternberských atletů a nejlepších sportovců.

 

Chtěl bych vyzdvihnout přístup klubů SK Hranice, TJ Uničov, AK Šternberk, Nové Hradečné a Fortex Moravský Beroun, začínají i olomoučtí malí atleti z Olomouckého kraje k vedení mládeže k těmto běžeckým disciplínám, kteří se i pravidelně soutěží účastní a ze kterých se rekrutují mladí dráhoví běžci.

Dovoluji si tímto poděkovat všem trenérům a klubům, které se pravidelně zúčastňovali, organizátorům závodů za připravené soutěže a pěkné ceny pro účastníky. Vím, že je to pro všechny  finančně náročné a tak děkuji tímto i všem partnerům a sponzorům. Věřím, že se opět najde spousta nadšenců, kteří nejen podpoří mládežnickou atletiku, ale budou se i samotným dětem věnovat.